tabung masa depan

Wednesday, November 23, 2011

Red velvet...merah baldu

mood rajin datang lagi..so buat la kek red velvet nie hah..rajin kan..nak resepi ke?..kekekke senang aja dong enggak susah pun..tapi kalau resepi me jenis ikut naluri la..means x de sukatan..main ikut je..tapi so far alhamdullilah jadi la..me kalau nak buat kek mmg malas nak ukut sukatan..just tengok apa bahan2 yg di perlukan aja..pastu buat la..for me agak leceh skit kalau nak sukat2 semua tu..apa yg me buat..let's say kalau me letak mentega banyak..so tepung pun banyak la..yg manis la..me mula2 letak gula skit2(masa kacau ngan mentega tu)..so bila dah agak2 manis di mulut me nie..then stop la..hihih..resipi dia dah banyak kan dlm google..so google jelah..hihihi


mentega
gula caster
telur
esen vanilla
*tepung gandum
*baking powder
* soda bikarbonat
*coco powder
(bahan2 ini di ayak ye)


butter milk
*susu cair
*cuka
*perwarna merah

mula pukul mentega and gula..agak2 dah kembang(kelajuan sederhana).then masukkan telur..mula2 pukul pada kelajuan rendah then agak nak kembang tu pukul laju sedikit..then masukkan esen tadi..pastu bila dah serasi semua tu..masukkan kan tepung yg di ayak tu (yg tanda *) di selang seli ngan buttermilk..then bila dah sebati last sekali amik dlm satu sudu cuka letak sedikit soda bikarbonat(nanti ia akan berbuih) then terus masukkn dlm campuran kek tadi..kacau guna sudip je..x yah guna mixer..pasal kita just nak serasi kan je..then bakar la..


No comments: