tabung masa depan

Saturday, February 18, 2012

Coklat kek puding roti



Me tengok ada roti butterscotch kat umah yg hampir expired..so before expired me pun gigih cari resipi nak buat apa la ngan roti nie..terjumpa la resipi dari ummiakid-lily ..so apa lagi buat lah


Resipi me amik dari sini..thanks ummiakid-lily aka Lily taib

10 keping roti sandwich..(me guna roti buttetscotch 8 keping)
500ml susu cair
125ml double krim..(me guna whipping cream 200ml.. Nak abis stock)
3 biji telur
40gram gula perang..(me x sukat..hihi)
1 camca esen vanilla
100 gram coklat cip..(me letak skit je)
Secubit garam
2 camca besar gula pasir untuk di tabur


Cara-cara:

roti di potong kecil dan bakar skit..kasi perang2 skit,,then letak dlm lenser tin..pastu sapu lah skit mentega..
pastu susun roti cantik..then letak la coklat rice..me letak skit je..pasal stok ada skit je..hihihi

lepas tu guna bekas lain satukan susu cair,whipping cream,gula perang,esen vanilla,garam and telur.kacau sampau gula hancur or sebati la..

then lastly tuang lah kat atas roti yg di susun cantik tu..lepas tu tunggu sampai 20 minit..biar roti kembang

pastu apa lagi bakar lah pada suhu 170c selama 40 minit or tengok dah masak leh angkat la..tapi make sure suhu oven dah di panaskan terlebih dahulu ya...

maceh2

posted from Bloggeroid

No comments: